Jakub Mołda

, Kopenhaga, Dania, Poland

„Wierzę, że jeśli coś działa, trzeba tego więcej robić. W branży spożywczej jest jeszcze wiele do zrobienia. Dlatego każdego dnia trzeba działać dalej!
Chcę promować kuchnię roślinną i wysokiej jakości gotowanie, które podbije serca wszystkich, którzy nadal nie uważają, że jedzenie roślinne przyniesie korzyści nam wszystkim.”

Jakub był inwestorem i szefem kuchni Marshal food w Szczecinie, gdzie tradycyjne dania przeplatały się z ich całkowicie roślinnymi
odpowiednikami. Tak rozbudowane menu wegańskie to efekt chęci Jakuba do promowania społecznej odpowiedzialności w biznesie, a także edukowania swoich gości i przedstawiania im nowych smaków i przepisów. Według niego wprowadzenie takiej oferty plant-forward było świetnym, odpowiedzialnym i najlepszym pomysłem dla społeczności lokalnej i globalnej, a także doskonałym przykładem dla szefów kuchni, menadżerów i właścicieli każdej restauracji. Teraz Jakub jest częścią nowoczesnego Bistro Verde w Kopenhadze.