4 sposoby na atrakcyjne oznakowanie roślinnych potraw w menu

Od kilku lat w polskiej gastronomii możemy zauważyć widoczny wzrost zainteresowania roślinnym odżywianiem. Powodów jest wiele. Troska o zdrowie, o środowisko, czysta ciekawość to tylko jedne z nich. Wzrost zainteresowania Polaków jest jednoznacznym sygnałem, do podjęcia decyzji wprowadzenia roślinnych opcji do menu.

RoślinnieJemy stale zbiera wiedzę o roślinnych produktach oraz daniach i chce się nią dzielić. W związku z tym kampania przygotowała raport danych, przydatnych dla właścicieli restauracji, szefów i szefowych kuchni we wprowadzaniu nowej, roślinnej oferty w sposób najbardziej atrakcyjny dla jak najszerszej grupy odbiorców. W publikacji zostały poruszone takie kwestie, jak atrakcyjnie opisać roślinne potrawy w karcie dań, a także czy oddzielna sekcja wegańskich pozycji jest najlepszym rozwiązaniem. 

Na podstawie wiedzy zebranej w raporcie przedstawiamy cztery sposoby na atrakcyjne i zachęcające oznakowanie roślinnych potraw w menu:

1. Do opisu dania użyj określenia „roślinne”, zamiast „wegańskie”.  

Badania pokazały, że aż 68% respondentów wskazało produkt „100% roślinny” jako oznaczenie, które bardziej skłoni ich do jego zakupu. Ponadto wyniki wskazały, że dania „roślinne” są zdrowsze, bardziej przyjazne środowisku, smaczniejsze i nie są zarezerwowane tylko dla wegan.  

2. Nazywając potrawę, używaj znanych i zachęcających słów 

Uważaj na nieznane określenia, które mogą być niezrozumiałe dla odbiorców. W zamian skup się np. na sposobie przygotowania potrawy, jej pochodzeniu etnicznym czy smaku. 

3. Używaj znaczników graficznych 

W menu najlepiej sprawdzają się rozwiązania graficzne: niewielkie listki przy roślinnych pozycjach lub inny kolor czcionki. Aż 40% ankietowanych jest bardziej zachęconych do spróbowania roślinnego „Chili sin carne”, oznaczonego graficznie, bez użycia słowa „wegańskie” lub kojarzonej z wegetarianizmem i weganizmem litery „v”. 

4. Włącz dania roślinne do podstawowej karty  

Tworząc osobną kartę dla potraw wegańskich, zmniejszasz szansę na ich wybór przez osoby, które nie stosują diety roślinnej. Lepiej włączyć je do podstawowej karty, dodając odpowiednie oznaczenie (np. symbol listka).  

Więcej informacji i wyniki badań znajdziesz w raporcie, który możesz pobrać TUTAJ. Zachęcamy do lektury! 


wszystkie wykresy pochodzą z raportu RoślinnieJemy „Nazewnictwo i lokalizacja oferty roślinnej w menu”

Anna Jęśko
blog Chefs for Change | miłośniczka podróżowania, jogi, herbaty i dobrej książki

Przeczytaj też